اقدام ترکیه در سوریه ناامنی را به منطقه تزریق می‌کند

یک کارشناس مسائل بین‌الملل با تاکید بر این‌که عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، باتلاق ناامنی بود نه چشمه صلح، گفت: این اقدام ترکیه هیچ گونه دستاوردی برای آنها نخواهد داشت و تاکنون هم نداشته است، ضمن این‌که ناامنی را به منطقه تزریق می‌کند و همچنین احتمال بروز و ظهور مجدد گروه‌های تروریستی از جمله داعش را فراهم می‌کند.

حسن عابدینی در گفت‌وگو با ایسنا در ارزیابی خود از اقدام نظامی ترکیه در سوریه و همچنین توافقی که گفته می‌شود میان آمریکا و ترکیه در این زمینه صورت گرفته است، گفت:  تزریق ناامنی به هر شکلی و با هر نیتی در منطقه غرب آسیا بی تردید به ضرر مردم منطقه است و همه این موضوعات نشان داده که طی 5-6 سال گذشته، راه حل غلبه بر بحران‌ها گفت‌وگوهای سیاسی است.

وی افزود:‌ اقدامی که دولت ترکیه با عنوان «چشمه صلح» در شمال سوریه انجام داد، به نظر می رسد که یک باتلاق ناامنی بود نه چشمه صلح و اکنون پیامدهای ‌آن را شاهد هستیم که چه اتفاقی افتاد اما در این زمینه چند نکته را باید مد نظر داشت مبنی بر این‌که بازیگرانی که در این موضوع نقش آفرین بودند هر کدام با چه هدفی این موضوع را دنبال کردند. مهم ترین بازیگر ترکیه است که تمایل داشت به موضوعات هم نگاه داخلی داشته و هم پیرامونی.

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین بیان کرد: نگاه به مسئله داخلی ترکیه از این لحاظ بود که حزب عدالت و توسعه طی سال جاری در انتخابات آنکارا، آنتالیا و استانبول شکست خورده و اردوغان باید اقدامی را برای جبران این موضوع انجام دهد. نکته دیگر این‌که برخی از رهبران پر نفوذ عدالت و توسعه از این حزب کوچ کرده‌اند مانند، داوود اوغلو وزیر خارجه پیشین، عبدالله گل رئیس جمهور پیشین و بابا جان معاون رئیس جمهور پیشین که همراه این‌ افراد، تعداد زیاد دیگری هم از این حزب کناره‌گیری کرده‌اند و حزب عدالت و توسعه اکنون در وضعیت چندان خوبی قرار نگرفته است.

وی ادامه داد: نکته دیگر این‌که طی 5-6 سال گذشته که دولت ترکیه اجازه تردد شمار زیادی از تروریست‌های تکفیری را از مرز ‌داده بود، اکنون شماری از این تروریست‌ها به داخل ترکیه برگشته‌اند و خانواده‌هایشان نیز همراه آن‌ها هستند.  منابع ترکیه آن‌ها را دو میلیون آواره می‌دانند که حداقل چند ده هزار نفر از تروریست‌های تکفیری و خانواده‌های‌شان هستند و این مساله برای امنیت داخلی ترکیه هم بسیار خطرناک است.

این کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: اما در بعد بیرونی استنباط دولت ترکیه این است که گروه‌های تروریستی و جدایی طلب که به گونه‌ای به "پ ک ک" وابسته هستند مانند "ی پ ک" ها یا نیروهایی که اصطلاحا به آنها قسد می‌گویند، ممکن بود برای امنیت ترکیه مشکل ایجاد کرده و بحران‌ساز باشند بنابراین ترکیه با این دو هدف عملیات نظامی خود را در شمال سوریه آغاز کرد.

عابدینی خاطر نشان کرد: برخی از گزارش‌های رسانه‌ای نشان می‌دهد که یک زد و بند پشت پرده‌ای هم بین نیروهای آمریکایی، سعودی و اماراتی‌ها وجود دارد، زیرا ارتش و دولت سوریه در شمال این کشور نفوذ خیلی جدی نداشت، از طرفی ترامپ هم اعلام کرده بود که شمال سوریه برای آن‌ها موقعیت ژئوپلیتیک و همچنین منافع اقتصادی ندارد و به همین دلیل تصمیم گرفت از مناطقی از سوریه خارج شود و در مقابل این منطقه را به دست امارات و عربستان سعودی بسپارد.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد وقتی دولت ترکیه از طرح آمریکا مطلع می‌شود، تلاش می‌کند برای تامین امنیت خودش که مدعی است به خطر افتاده عملیات نظامی انجام دهد و بعد از آن شاهد هستیم که ترامپ هم نامه بسیار غیردیپلماتیک و گستاخانه به اردوغان ارسال می‌کند، این نامه برای دولت ترکیه تحریک‌کننده بود و همان‌طور که منابع ترکیه گفتند دولت این کشور نامه را در زباله‌دان انداخته و عملیات نظامی خود را آغاز کرده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطر نشان کرد: این اقدام ترکیه هیچ گونه دستاوردی برای آنها نخواهد داشت و تاکنون هم نداشته است، ضمن این‌که ناامنی را به منطقه تزریق می‌کند و همچنین احتمال بروز و ظهور مجدد گروه‌های تروریستی از جمله داعش را فراهم می‌کند. از سویی دیگر شاهد هستیم که وقتی در شمال سوریه یعنی استان الرقه با عملیات نظامی ترکیه مواجه شدند به راحتی و بدون هیچ‌گونه درگیری پذیرای ارتش سوریه شدند.

وی ادامه داد:  با توجه به این‌که برخی از پایگاه‌های کوچک و البته اصلی آمریکایی تخلیه شده بودند، این مساله نشان می‌دهد که افراد قسد اعتمادشان به آمریکا کاهش پیدا کرده و احساس می‌کنند که از پشت به آنها خنجر زده شده است. در حالی که اینها کسانی بودند که در این مدت با آمریکا همسو بودند. در واقع اعتبار آمریکا نزد سایر گروه‌ها در سایر مناطق دنیا هم خدشه‌دار شده و می‌دانند که آمریکا قابل اعتماد نیست.

عابدینی با تاکید بر این‌که عملیات نظامی ترکیه، در سوریه در حال حاضر حداقل به نفع مقاومت تمام شده است، گفت: در این مساله ایران، روسیه و ترکیه در چارچوب توافق‌های سوچی، تهران، آنکارا، مسکو و آستانه می‌توانند با یکدیگر تبادل نظر کرده و به عنوان ضامن صلح در سوریه تبادل‌نظر کنند تا بحران مدیریت شود.

این کارشناس مسائل سیاسی همچنین درباره حضور مجدد نیروهای آمریکا از سمت سوریه به عراق نیز گفت: بی‌تردید آمریکایی‌ها تمایل به ایجاد صلح در منطقه غرب آسیا به ویژه عراق، سوریه و لبنان ندارند و برخی از خبرها حکایت از این دارد که بخش راداری و رصد خودشان را از سوریه به عراق منتقل کردند و برخی رسانه‌ها نیز در گزارش‌های خود اعلام کردند که آنها پایگاه‌های خود را بمباران کردند که رویترز و خبرگزاری فرانسه از جمله رسانه‌هایی بودند که به نقل از پنتاگون این موضوع را اعلام کردند و این احتمال می‌رود که آمریکایی‌ها به استیصال رسیده‌اند و حتی فرصت جمع‌آوری تجهیزات خود را ندارند و احتمالا اسنادی داخل پایگاهشان مانده که باید از بین می‌رفت.

وی در پایان یادآور شد: ممکن است آمریکایی‌ها برخی از نیروهایشان را به جنوب عراق منتقل کنند، چرا که در عراق دو پایگاه بسیار بزرگ دارند که یکی از آنها در استان الانبار و دیگری در استان صلاح‌الدین است. اما نباید فراموش کنیم که مردم و دولت عراق با بازگشت نیروهای آمریکایی به کشورشان مخالف هستند زیرا در زمانی که آمریکایی‌ها 180 هزار نیروی نظامی در عراق داشتند روزی نبود که چند خودروی انفجاری منفجر نشده و مردم کشته نشوند اما از زمانی که شمار نیروهای آمریکا کاهش یافته میزان عملیات تروریستی هم کاهش پیدا کرده است.

انتهای پیام

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار