راه شلمچه- احمد غلامحسینی؛ تشکیل دوباره جهاد سازندگی در ذيل قوه مجريه از قضایایی است که موافقین و مخالفینی دارد. در این نوشتار به تلخيص، شماری از زوایای در پیوند با این گزاره را می نگاریم.
1. پیشینه جهاد سازندگي
جهاد سازندگی، نهادی انقلابی در ایران که برای سرعتبخشی به سازندگی کشور، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به فرمان امام خمینی تشکیل شد.این نهاد در ۲۷ خرداد سال ۱۳۵۸ شمسی تشکیل و اساسنامه آن به تصویب هیئت وزیران رسید و هدف از تشکیلِ جهاد سازندگی، بسیج امکانات و استعدادهای مردم و دولت برای همکاری در امور تهیه و اجرای سریع طرحهای سازندگی با توجه و تأکید بر نیازهای روستاها و نقاط دورافتاده مملکت اعلام گردید. این نهاد در سال ۱۳۶۲ ش به وزارت جهاد سازندگی تبدیل شد و خدمات بسیاری خصوصا در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را انجام داد. این وزارتخانه در سال ۱۳۷۹ ش با وزارتخانه کشاورزی ادغام و به وزارت جهاد کشاورزی تبدیل شد.(دانشنامه حوزوی ویکی فقه)
2.انگیزه های توصیه به راه اندازی دوباره جهاد سازندگی
الف.توانمندسازی روستا و روستاییان:
مقصد بنیادی احیای جهاد سازندگی، پیشرفت و آبادانی سرزمین های روستایی و پیشگیری از کوچیدن روستاییان به شهرها و مراکز استانی است. نظر به وجود معضلات ناشی از محرومیت در روستا، اقامه ی جهاد سازندگی منجر به ارتقای سطح زندگی در نواحی یاد شده خواهد شد.
ب. ضرورت انجام تدابیر فراگیر:
نظر به دگردیسی های مدنی، احتیاج به تدبيرهاي کارآمد و هم آهنگ با تحولات بشری، برپایی نهاد جهاد سازندگی به مثابه پدیده ای متمرکز جهت بارش ایده های مبتکرانه و نيز ارائه ي طرح و برنامه های کاربردی خواهد بود.
3. نکوهش ها و نکته سنجی ها
دلسوزانی معتقدند که آثار و نتایج برپایی دوباره جهاد سازندگی به خلق مخارج و تشکیلات مازاد منجر خواهد شد.
الف. ارزشیابی سوابق:
مطالعه درعملکرد گذشته جهاد سازندگی در انتخاب راه صحیح و لحاظ دستورکار خلاقانه، تاثیر شایانی خواهد داشت.
** ثمره بحث
بازبنای «جهاد سازندگی»، یک تصمیم سودمند در حکمرانی مطلوب، تلقی شده و در امتداد توجه موثر به روستا و آبادانی نواحی کم بهره است، ولی تحقق آن مشروط بر اتخاذ تدابیر شایسته و مواظبت بر آسیب های احتمالي آن دارد.
«تاسیس نهاد مستقل جهاد سازندگی» در صورت توجه به منویات امام المسلمین مقام معظم رهبری – مدظله العالی- می تواند به توسعه زیرساخت ها، مشارکت اجتماعی، آموزش روستاییان برای افزایش مهارت ها، توسعه پایدار با حفظ منابع طبیعی و ترویج فرهنگ، هنر و هویت محلی منجر شده و زمینه های خجسته ي «ارتقاء همه جانبه ی سطح زیست روستایی و به سهم خود، تحقق عدالت اجتماعی» را فراهم می آورد. اِن شاءالله