به گزارش راه شلمچه، خادمی امام رضا(ع) افتخاری فوقالعاده عظیم و توفیقی بینهایت بزرگ است که آرزوی تمامی شیعیان و آزادگان است و در این میان بسیاری از بزرگان و صاحبمنصبان عالیرتبه نیز در تمنای این جایگاه معنوی و روحانی و بهشتی بوده و هستند و به این افتخار نیز نایل آمده و در آستان قدس رضوی لباس خادمی و نوکریِ حضرت علیبنموسی الرضا المرتضی(ع) بر تن کرده و فارغ از پست و مقامشان، فروتنانه و خاکسارانه عرض ارادت و خدمت به سلطان خراسان و ضامن آهو و زائرانش کردهاند.
به مناسبت میلاد امام رضا(ع) یادی میکنیم از چهار خادمِ مخلص و شهید امام رضا(ع) و اوصاف و خدماتِشان.
خادمالرّضا شهید سید ابراهیم رئیسی
شهید سید ابراهیم رئیسی، زاده و بزرگشدۀ مشهدالرّضا، از نسل امام رضا(هم از طرف پدر و هم مادر)، خادمالرضا و شهیدِ شب میلاد با سعادت حضرت علیبنموسیالرضا(ع) هستند.
نقطه عطف زندگیِ سید شهدای خدمت، انتصاب به تولیت آستان قدس رضوی با حکم مستقیمِ رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در ۱۷ اسفندماه ۱۳۹۴ است.
در حکم رهبر انقلاب، از حجتالاسلام و المسلمین رئیسی با عناوین پرافتخارِ «نشأتیافتۀ آن دیار پر برکت»، «برخوردار از صلاح و امانت» و «کارآزموده در مدیریتهای کلان» یاد گردیده و سفارشهای مهمی در هفت بند ارائه گردیده که به منشور هفتگانه آستان قدس رضوی معروف است.
سید ابراهیم رئیسی حدود سه سال در کسوت تولیت آستان قدس رضوی خدمات شبانهروزی و کمنظیری انجام داد.
حجتالاسلام رئیسی تشكیلاتی جدید را شامل «معاونت امداد مستضعفان» با محوریت خدمترسانی به زائران، «معاونت علمی» به منظور توسعه علمی فعالیت دانشگاهی و بهرهگیری از ایدههای نخبگان، «مركز امور بینالملل آستان قدس» را با هدف توسعه روابط بینالمللی این نهاد، برای نخستینبار در این آستان مقدس و پربرکت و نورانی بنیان نهاد. همچنین با تشكیل «سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی»، مراكز و مؤسساتی را كه در چارچوب این نهاد در حوزه فرهنگی فعالیت داشتند، تجمیع نموده و همه آنها را زیرمجموعه این سازمان جدید قرار داد. «مركز امور بانوان و خانواده» نیز به مجموعههای این بخش اضافه شد. ساختار «سازمان اقتصادی رضوی» نیز سامان یافت و شركتهای مختلف در قالب هلدینگهای عمران، سلامت و دارو، كشاورزی، دامپروری و صنایع تبدیلی، خدمات مالی، انرژی، صنعت، زیرساختی و منطقه ویژه اقتصادی سازماندهی شدند. ارتقای اداره كل روابط عمومی به «معاونت ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی»، ایجاد مركز خدمات جامع ارتباطات مردمی و راهاندازی سامانه ملی تلفن 138 نیز از اقدامات ابتكاری در حوزه ارتباطات مردمی آستان قدس رضوی بودهاند. راهاندازی نمایندگی آستان قدس رضوی در همه استانهای كشور، اجرای «طرح خادم، خدمت و مخدوم» و تعریف جدید از خدمت به آستان قدس رضوی و حرم مطهر امام رضا(ع) كه منجر به جذب شمار زیادی خادمیار از نقاط مختلف داخل و خارج ایران شد، از خدمات دیگر بوده است. همچنین «بنیاد سلامت» زیر نظر معاونت علمی آستان شكل گرفت تا این نهاد با توسعه خدمات سلامت در قالب بهرهگیری از خادمیاران و همچنین ارائه رایگان خدمات بهداشتی و مراقبتی در مناطق محروم بیش از پیش فعال باشد.
حجتالاسلام رئیسی در آخرین روزهای تولیت آستان قدس رضوی و در آستانه تصدی ریاست قوه قضائیه(در شامگاه ۱۲ اسفندماه 1397)، در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما روایت مفصلی از دوران مدیریت در آستان قدس رضوی و خدمات انجام شده و دستاوردهای این آستان مقدس و نورانی در دوران مدیریتش ارائه کرد که گزیدهای خلاصه شده از آن را ذکر میکنیم:
- همه برنامه ما در آستان قدس رضوی برای زائرمحوری این است که زیارت زائر تسهیل شود. در آستان قدس رضوی کلیه اقدامات و ارتباطات سازمانی بر این مبنا قرار داده شده است. در همین خصوص میقاتالرضاهایی در بین راه برای زائرین ایجاد شد که بتوانند یک توقف موقت و استراحت در این مکانها داشته باشند. با بررسیهای بهعمل آمده قرار بر این شد این اماکن بیشتر در جادههایی که شلوغی، تصادف و... دارد، احداث شود.
- ابتدا زائرین کمدرآمد و نیازمند مورد توجه قرار میگیرند. تلاش شد با توجه به وجود مراکز اسکان زائر در مشهد و البته مدنظر قرار گرفتن کمبودهای موجود، زائرشهر در شهر مشهد کلید بخورد و فاز نخست آن بعد از یک سال به بهرهبرداری رسید. ۶۵ درصد فاز دوم آن نیز به اتمام رسیده که ظرف چند ماه آینده به بهرهبرداری میرسد. روزانه ۵ الی ۶ هزار زائر میتوانند در هر روز در این زائرشهر اسکان داده شوند و تا ۲۰ هزار نفر نیز تکمیل ظرفیت دارد. همچنین فاز اول زائرسرا در حال بهرهبرداری و ۸۵ درصد از فاز دوم آن هم به اتمام رسیده است.
- نزدیک به ۵۰ تغییر در کالبد حرم مطهر رضوی برای تردد و حضور زائرین در حرم مطهر رضوی داده شد که زیارت زائرین تسهیل داده شود.
- در گذشته این اطعام [اطعام رایگان و تبرّکی در حرم امام رضا(ع)] تنها شامل وعده ناهار میشد که وعده صبحانه و شام نیز به آن افزوده شد. اطعام عموماً به طور متوسط سه برابر شده است. این مورد نذر خود مردم است و در سالهای اخیر نذورات تا دو برابر نیز افزایش پیدا کرده است.
- سعی بر آن بود در حوزههایی سرمایهگذاری شود که سرمایه اجتماعی به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال در موضوع دارو تلاش شد مشکل بیماران هموفیلی در کشور حل شود و در حال حاضر در حدود ۴۵ درصد داروی بیماری هموفیلی توسط شرکتهای دارویی آستان قدس رضوی تأمین میشود و طی چند ماه اخیر صددرصد این داروها تأمین شد.
- در زمینه زیارت اولیها نیز باید گفت از عید فطر سال ۹۵ که این طرح آغاز شد تا به امروز در حدود یک میلیون نفر زیارت اولی به زیارت آمدهاند و وسیله نقل، انتقال، تغذیه این زائرین با همکاری نهادها و بخشهای مختلف تسهیل شد.
- سه مأموریت مهم در راستای اهداف آستان قدس رضوی برای دفاتر استانی تعریف شده، نخست شناسایی زیارت اولیها و تسهیل زیارت آنها از سراسر کشور است. همچنین کمک به نیازمندان، همکاری با دیگر نهادها و دستگاههای فعال در حوزه کمک به نیازمندان و مأموریت فرهنگی این دفاتر و همکاری با دیگر نهادهای فعال در استان از دیگر مأمویتهای این دفاتر است. به عنوان مثال پشتیبانی از بالغ بر ۲۸۰۰ گروه جهادی در سراسر کشور توسط این دفاتر انجام میشود. باید گفت کار دفاتر استانی کار خداپسندانهای بوده و با عنایت خداوند در سراسر کشور، فضای خدمت به نام آستان قدس رضوی فراهم آمده است.
- از رویکردهای ما ساماندهی اقتصادی است. در آستان قدس رضوی موقوفاتی داریم که نمیتوان جز اداره موقوفه اقدامی را برایشان درنظر گرفت. در سال ۹۵ که به عنوان تولیت این آستان مشغول به خدمت شدم، ۱۴ شرکت زیانده در آستان قدس رضوی وجود داشت. در سال گذشته این رقم به ۱۰ مورد و امروز نیز و تا آخر سال جاری این رقم صفر میشود. شرکتهای سودده نیز تا ۴ الی ۵ برابر به سوددهی قبل خود رسیدهاند. در این خصوص یک کارگر بیکار نشده و یا حقوق و یک کارگر عقب نیفتاده است و در سومین سال مدیریت در سازمان اقتصادی رضوی، شرایط بهگونهای است که با زمینههای ایجاد شده، سال ۹۷ اولین سالی است که شرکتهای آستان قدس رضوی توانستند صددرصد مبلغ بودجهای تخصیص یافته شده خود را پرداخت کنند. این زنجیره تولید زمینهای را فراهم کرده است که ۷۲۰۰ فرصت شغلی به ۱۰ هزار فرصت شغلی افزایش پیدا کند.
- درخصوص شفافیت امور آستان قدس رضوی، در سازمان اقتصادی رضوی سامانهای ایجاد شد که نسبت به قراردادها، دخل و خرجها به میزانی که آنها از نذورات و موقوفات بهره میبرند. همچنین کمکهایی که در سازمان اقتصادی رضوی وجود دارد، شفافیت ایجاد شده است و زمینه اطلاعرسانی به مردم نیز دارد و این امر منجر به افزایش اعتماد مردم به این مجموعه خواهد شد. به عنوان مثال میتوان به موضوع مالیات اشاره کرد. تا قبل از سال ۹۵ آستان قدس رضوی به موجب قانون و امر امام(ره) از مالیات معاف بود اما از این سال به بعد، صحبتهایی با مقام معظم رهبری صورت گرفت و قرار بر این شد که مالیات بر ارزش افزوده و مالیات تکلیفی داده شود. همچنین مالیات به صورت دخلی خرجی نیز در دفاتر با محاسبات لازم میان آستان قدس رضوی، وزارت اقتصاد و دارایی و همچنین دولت در حال انجام است.
- آستان قدس رضوی در دو شهر از جمله سرخس و چناران موقوفاتی بیشتری دارد که در این شهرستانها خدماتی از جمله ساخت مدرسه و ایجاد مراکز درمانی توسط آستان قدس رضوی ایجاد شد.
- در شأن مشهدالرضا(ع) نیست که در محضر امام رئوف و زائرینی که به زیارت میآیند، شاهد باشیم که کسی در حاشیه شهر نمیگوییم فقیر اما گرسنه باشد، میتوان کاری کرد که گرسنهای در این شهر حضور نداشته باشد و این موضوع توسط آستان قدس رضوی و بخشهای خیریهای در مشهد انجام میشود و در این خصوص نشستهایی با بخشهای امدادی صورت گرفته است تا این موضوع تحقق بیشتری داشته باشد.
- در بحث مستضعفین نیز باید کمکهای مستقیمی داشته باشیم اما در آستان قدس رضوی مستمریبگیر نداریم و بیشتر بر روی بحث توانمندسازی تمرکز داریم. در همین خصوص در برخی نقاط مشهد و استانهای مجاور بیش از ۳۰۰ مورد لایروبی قنوات و آبخیزداری با مساعدت مردم به انجام میرسد و خود زمینهای را برای اشتغال فراهم میکند.
- فعالیت فرهنگی در درون حرم مطهر رضوی است و در این خصوص فعالیتهای تبلیغی و فرهنگی در حدود ۴ تا ۵ برابر در درون حرم افزایش یافته است. همچنین در بحث کیفی نیز تلاش شده بر کیفیت مواردی از جمله پاسخگویی به سؤالات شرعی، حلقههای معرفتی، آموزشهای قرآنی، نشستهای شعر رضوی در مشهد و همچنین در کشور افزوده شود. در طی این سه سال، در مشهد یک میلیون مترمربع بر فضای فرهنگی افزوده شده است. زائرین در روزهایی که در مشهد حضور دارند، بخشی از وقت خود را به زیارت میپردازند اما بخش دیگر وقت خود را میتوانند به موضوع بهرهمندی از فضای فرهنگی ایجاد شده در مشهد سپری کنند. در این خصوص اردوگاههای فرهنگی در باغات، زمینها و اماکن ایجاد شده است، مانند اردوگاه امام رضا(ع) در باغ بیلدر در نظر گرفته و به عنوان یک پایگاه معرفتی و تربیتی برای پسران، همچنین پایگاه معرفتی و تربیتی در اردوگاه باغ خاتون برای بانوان ایجاد شد.
- در طی این مدت، یک مجتمع دانشجویی ایجاد شد که ۴۰۰ نفر تا ۱۰۰۰ نفر از دانشجویان بتوانند در این فضا مستقر شوند. این مجتمع فضای خوب و زمینه کار فرهنگی ارزشمندی دارد. یکی از فعالیتهای دفاتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استانها انجام کار فرهنگی است. همچنین در بحث فعالیت قرآنی، مهدالرضاها در ۳۱ استان کشور فعال شدند. مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی از دیگر مراکزی است که در حوزه فعالیتهای هنری ورود پیدا کردهاند و مستندسازان و فیلمسازان نیز با این مؤسسه در ارتباط هستند. همچنین ما ۲۰ هزار خادمیار فرهنگی داریم و باید گفت در این حوزه زمینه برای کار بسیار است.
- ایجاد مراکز مشاوره از دیگر خدمات این حوزه است که به نام امامرضا(ع) فعال شده است. با بررسیهای صورت گرفته، مشاورههایی که به نام امام رضا(ع) و آستان قدس رضوی صورت میگیرد بسیار سریعتر و با کیفیتتر بیشتر صورت میگیرد.
- دانشگاه علوم رضوی تا امسال برای آقایان بود و در سال جاری پردیس خواهران نیز فعال شد و بسیار مورد استقبال قرار گرفت، دانشگاه امام رضا(ع) نیز ازد یگر ظرفیتهای مطلوب ما در مشهد است. در مشهد باید شاهد بینالمللی شدن رویکردها باشیم. مشهد میتواند مرجعیت علمی پیدا کند. در مشهد زمینههای بالفعل و بالقوه خوبی وجود دارد و میتوان جایگاه و باشگاه فکری برای اندیشمندان باشد.
- در ارتباط با نخبگان، چهرههای فعال در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ظرفیتسازیهای لازم صورت گرفته است، اما به نقطه ایدهآل خود نرسیدهایم. در این خصوص و از ابتدا یک بانک ایدهها فعال شد، سعی بر آن بود چهرههای نخبهای که به ما مراجعه میکنند و یا شناسایی میشوند، در حوزه اقتصادی، صنعت، کشاورزی و... در حیطه کاری خود توسط آستان قدس رضوی فعال شوند.
خادمالرّضا شهید مالک رحمتی
شهید مالک رحمتی متولد سال 1361 است که در عنفوان جوانی افتخارات بزرگی را خلق کرد. وی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، خادم امام رضا(ع)، معاونت بهرهوری و مسئول مولدسازی داراییهای راکد آستان قدس رضوی بود و خیلی زود در اردیبهشت 1400 به قائممقامی آستان قدس رضوی رسید.
شهید رحمتی در دی ماه 1402 بهعنوان دومین استاندار آذربایجانشرقی در دولت سیزدهم منصوب شد و به عنوان جوانترین استاندار تاریخ جمهوری اسلامی ایران شناخته شد و در همین کسوت در رکاب شهید سید ابراهیم رئیسی در پرواز 30 اردیبهشت 1403 به شهادت رسید.
خاطرهای از دوران تصدی مسئولیت قائممقامی آستان قدس رضوی نقل شده است، به این مضمون:
«یکبار فرد عارفی در گفتوگو با شهید رحمتی از او پرسید: هنگام زیارت امام رضا(ع) از حضرت چه میخواهی؟ شهید رحمتی پاسخ داد: حوائج مادی و معنوی و عاقبت بهخیری. اما آن عارف به او پیشنهاد کرد: اینبار وقتی به بارگاه امام رسیدی، بهجای درخواست حوائج، یاری حضرت را نسبت به وظیفهات بخواه تا بدانی که رسالت تو در حیاتت چیست و نسبت به اعتقاداتت چه مسئولیتی داری.
شهید رحمتی این خاطره را در زندگیاش بسیار تأثیرگذار دانسته و تأکید میکرد: گاهی بهجای درخواست عافیت و رفاه، باید شناخت کاملی از رسالت و وظایف شخصی و اجتماعی خویش داشته باشیم.
به راستی، همین کرامات رضوی بود که شهید مالک رحمتی را لایق خدمت خالصانه و شهادت مفتخرانهای کرد؛ شهادتی که آرزوی همه دوستداران اوست.»
اظهارنظرهای مختلفی در مورد عشق و ارادت بیپایانِ شهید رحمتی به امام رضا(ع) و تلاشهای شبانهروزی و صادقانه و کارآمدش در دوران مسئولیت در آستان قدس رضوی از جانب همکارانش در آن آستان مقدس و نورانی منتشر گردیده است که منتخبی از آنها را نقل میکنیم.
ابوالفضل خودمانی مشاور تولیت و مدیرکل بررسی و نظارت راهبردی آستان قدس رضوی خاطرنشان کرده است:
«آقای مالک رحمتی در مجموع یک انسان معتقد، مؤمن، خوشبرخورد، خوشرو، پاکدست و قابل اطمینان بود...
ایشان در مقطعی از دوره حضور خود در آستان قدس رضوی، مسئولیت ریاست بنیاد بهرهوری موقوفات و قائم مقامی تولیت محترم را بهصورت همزمان برعهده داشت. شهید رحمتی در هر دو مسئولیت خطیر و البته دشوار، نهتنها به کار کارشناسی، تأمل و دقت، اعتقاد و باور داشت بلکه کاملاً خود را ملزم به مطالبه برای تحقق الزامات کارشناسی و تخصصی موردنیاز برای هر تصمیم کلانی میدانست. از این منظر میتوان گفت شهید رحمتی در مدیریت، ذرهای خودرأی نبود، بلکه اهل تعامل و مشورت بود.
به نظر من هر مدیر و شخصیتی که در تشکیلات منتسب به آستان قدس رضوی مشغول فعالیت و خدمت است، باید فهم و برداشت صحیح و درستی از این نهاد مقدس و با عظمت داشته باشد. شهید مالک رحمتی برداشت و فهم بسیار دقیقی از این جایگاه ویژه پیدا کرده بود.
شهید رحمتی هم تلاش میکرد بر این مبنا، همه کارها و تصمیمات خود و زیرمجموعهاش، براساس مطالعه و بررسی کارشناسی دقیق و اصولی انجام شود.
این روزها یک موضوع ذهن و فکر من را خیلی به خودش مشغول کرده و آن، یادآوری سخن این شهید بزرگوار درخصوص بازگشتش به آستان قدس رضوی است که هیچ وقت فراموش نمیکنم. زمانی که شهید مالک رحمتی براساس موافقت تولیت معزز مبنی بر کمک به دولت خدمتگزار، به طور موقت از تشکیلات آستان قدس رضوی به تشکیلات دولت و سازمان خصوصیسازی مأمور شد، بارها در گفتوگوهای تلفنی یا حضوری به من گفته بود دلش کماکان با بارگاه مطهر امام هشتم(ع) است و قطعاً روزی به تشکیلات آستان قدس رضوی بازخواهد گشت... اما هیچ وقت فکر نمیکردم بازگشتی که او از آن صحبت میکند، پس از حصول لیاقت و نشان والای شهادت و برای طواف در گرداگرد مضجع شریف حضرت رضا(ع) باشد.
شهید رحمتی همیشه به خدمت و کار در تشکیلات منتسب به بارگاه منور امام رضا(ع) غبطه میخورد. ایشان شیفته خدمت در آستان قدس رضوی بود و علاقه و تعلقخاطر فراوانی به این موضوع داشت. نتیجه این عشق و علاقه نیز رسیدگی مشتاقانه و دلسوزانه به امور زائران حرم مطهر امام هشتم(ع) و تلاش شبانهروزی برای توسعه حرم مطهر و فراهم کردن بستر ارائه خدمات هرچه شایستهتر به عموم زائران بود. ایشان اعتقاد و باور داشت هر امری در آستان قدس رضوی باید در نهایت منتهی به خدمت بهتر و بیشتر به زائران بارگاه مطهر امام رضا(ع) شود.
ایشان به کمک سایر مدیران و همکاران خوبشان و در نهایت همدلی و همافزایی، سبب تحقق اتفاقات بسیار فرخندهای شدند که شکلگیری بنیاد بهرهوری موقوفات، پیادهسازی ساختار جدید تشکیلات سازمانی آستان، تدوین و آغاز برنامه سه ساله اول، پیادهسازی نظام راهبری و به طور خاص اهتمام جدی به اجرای کامل و دقیق سیاستهای کلان آستان قدس رضوی و بسیاری از کارهای ارزشمند دیگر از جمله آنهاست.»
حجتالاسلام و المسلمین احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی بیان کرده است:
«آقای دکتر رحمتی یک جوان سالم و بسیار پرکار، خوشفهم، خوشبیان و دلسوز بود که شب و روز کار میکرد.»
محسن هوشمند رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی ابراز میدارد:
«همه کسانی که در آستان قدس رضوی با شهید مالک رحمتی همکاری کردند، به خوبی از میزان عشق و علاقه او به علی بن موسی الرضا(ع) و اخلاصش در کار برای مجموعه منتسب به این وجود مبارک آگاه بودند.
اخلاق خوب را میتوان یکی از برجستهترین ویژگیهای شخصیتهای موفق دانست. شهید مالک رحمتی نیز در این زمینه نمونهای بارز بود که میتوانست به افراد در موقعیتها و سطوح گوناگون با اخلاق و روی خوش ارتباط بگیرد و احساس خوب منتقل کند. این شهید بزرگوار همیشه به دیگر مدیران مجموعه نیز توصیه میکرد با روی خوش و اخلاق خوب با مردم ارتباط برقرار کنند و در واقع ارتباط با مردم و بهرهگیری از نظرات آنها در امور مختلف را بسیار حائز اهمیت میدانست. حضور چندینباره ایشان در سامانه ملی 138 و پاسخ به پرسشها و نظرهای مردم و همچنین جلسات مختلف دیدار مردمی و حضور در مناطق مختلف، نمودهایی از این نگرش شهید مالک رحمتی بود.»
دکتر سید محمد ذوالفقاری خاطرنشان میکند:
«من از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ معاون امور بینالملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی بودم. در آن زمان در حوزه بینالملل، چه در زمانی که دکتر رحمتی در سازمان اقتصادی بودند و چه در زمانی که قائم مقام شدند، با ایشان همکاری داشتم.
ایشان بسیار مطالعه میکردند و با اصول اداری و مدیریتی آشنا بودند. برای همه جلسات هدفگذاری کاملاً مشخص داشتند و نتیجه را تحلیل میکردند. فردی بودند که برای آینده نظام روی ایشان حساب ویژهای باز شده بود تا بتواند در مناصب بسیار حساس فعالیت کنند و خدمات خوبی به مملکت داشته باشند. شهید رحمتی هم مانند شهید رئیسی بسیار پرتلاش و خستگیناپذیر بودند.
آنچه در کار از ایشان دیدیم، جدیت، نظم و انضباط و دقت در تصمیمگیریها و رعایت امور موقوفه آستان قدس رضوی بود.»
مصطفی فیضی قائم مقام آستان قدس رضوی ابراز میدارد: «ایشان به خدمت در این آستان مقدس اعتقاد داشت و من میتوانم امروز بیان کنم آقای رحمتی جانش مشهد بود، روحش اینجا بود، جسمش در تهران یا تبریز و آذربایجانشرقی خدمت میکرد. این شهید عزیز تا آخرین روز کارمند آستان قدس رضوی و ریزهخوار خوان نعمت حضرت رضا(ع) بود، در حالی که خیلی از افراد دنبال فرصتی میگردند برای اینکه وقتی مثلاً به جایی بهتر رفتند و به ظاهر ارتقایی گرفتند، سریع تعیین تکلیف کنند و جابهجا شوند، اما ایشان در این دو مرحلهای که محل خدمتش جابهجا شد، اصرار داشت به مشهد برمیگردد و پروندهاش همینجا باشد و از اینجا مأموربهخدمت شود.
در ایامی که ما غبارروبی داشتیم و خدمات و کارهایی از این نوع وجود داشت، با ما در تماس بود و اگر نگویم هر روز، حداقل هفتهای سه یا چهاربار با هم ارتباط داشتیم. پیگیر موضوعات آستان قدس و حرم مطهر رضوی بود. با اینکه در تهران، در مجموعه خصوصیسازی که در این دوره بسیار فعال است و بهنوعی یک پایه اتکا برای فعالیتهای اقتصادی نظام محسوب میشود، کار و مسئولیت سنگینی داشت، اما هیچگاه توجهش را از مشهد دور نکرد.
تأکید و تکرار میکنم ایشان هیچگاه از آستان قدس رضوی جدا نشد و هیچگاه هم روحش از مشهد پرواز نکرد.
مالک رحمتی ذاتش صداقت و خدمت بود و در این مدت کوتاه خدا و امام رضا(ع) هم به او لطف کردند و به شهادت رسید.
خدمت در بارگاه حضرت رضا(ع) در طول سال مداوم است و شاید خیلی خوب نباشد که ما بخواهیم تفاوتی در ایام قائل شویم. با این حال ما در آستان قدس و حرم مطهر رضوی معمولاً چند مقطع داریم که اوج خدمت است، مثل ایام سال تحویل، دهه اول محرم، دهه آخر صفر و ایام ولادت حضرت رضا(ع) که اوج تبلور خدمت است. ما ستادی داریم به نام ستاد مناسبتها که قائم مقام آن را تشکیل میدهد و فعالیتها را مدیریت میکند. از مهمترین و پیگیرترین جلساتی که شهید عزیز دنبال میکرد، جلسه ستاد مناسبتها بود که ختم میشد به یکی از این مناسبتها که معمولاً نیازمند کار میدانی بسیار و همچنین بررسی کارها و عملکرد و جلسه با مدیران استانی برای ارتقای این خدمات و فعالیتهاست. آقای رحمتی در این زمانها و در این خدمت اوج نگاه خادمالرّضا(ع) بودنش را میشد دید. با لباس خدمت و بدون لباس خدمت، با عنوان و بدون عنوان مثلاً در مواکب و فعالیتهای میدانی حضور پیدا میکرد.
در حوزه خدمت به حضرت و خدمت به زائران حضرت که افتخار خادمان امام رضا(ع) است، ایشان سرآمد بود و خوش به حالش که این مسیر را رفت.»
خادمالرضا شهید سید حسن نصرالله
مجاهد کبیر و پرچمدار مقاومت در منطقه سید حسن نصرالله در 6 مهر 1403 مستقیماً توسط رژیم تروریست و اشغالگر صهیونیستی به شهادت رسید. به فاصله کوتاهی پس از شهادت سید مقاومت، رسانهها تیتر زدند: «سید حسن نصرالله، شهیدی که ۳ ماه پیش خادم امام رضا(ع) شده بود» و تصویر حکم خادمی سید حسن نصرالله را بازنشر کردند.
16 مهر 1403، رسانه KHAMENEI.IR
مصاحبهای از حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی منتشر کرد که ضمن بیان ابعاد مختلف شخصیت سید مقاومت، به ذکر خاطراتی از حضورهای جناب سید حسن نصرالله در مشهد و زیارت حرم مطهر حضرت علیبنموسیالرضا(ع) و خادم امام رضا شدنِ سید شهیدان مقاومت لبنان پرداخته بود.
در این گفتوگو آمده است:
«مسئله توسل به دامن معصومین(علیهمالسلام) نیز از دیگر ویژگیهای این شهید بود. او همواره رمز توفیقاتش را در کنار رشادتها و شجاعتها و مجاهدتها، عنایت ائمه معصومی(علیهمالسلام) میدانست.
او به عنایات ائمه معصومین(علیهمالسلام) باورمند بود. بنده در این چند سالی که توفیق خادمی و نوکری این دستگاه را پیدا کردم، دوبار در مشهد خدمت ایشان رسیدم. نخستینبار همراه با شهید قاسم سلیمانی و بار دوم که همراه با سردار قاآنی بود.
در یکی از این سفرها دوستان سجادهای تهیه کرده بودند که به ایشان اهدا شود اما بنده پیشنهاد کردم روپوش مضجع شریف حضرت علیبنموسیالرضا(علیهالسلام) را به ایشان هدیه دهیم. وقتی این هدیه به ایشان اهدا شد و آرزو کردیم این روپوش متبرک مایه قوت و برکت جریان مقاومت و حزبالله شود، ایشان و شهید سلیمانی روپوش را با عشق، علاقه و شعفی از بنده گرفتند و سر و صورت خودشان را با آن متبرک کردند و گفتند این بهترین هدایایی است که در عمرم دریافت کردم و بسیار خوشحال شدند. دو سال پیش نیز در سفری که ایشان به مشهد داشتند از ما درخواست حکم خادمی کردند. بنده گفتم: خادم حقیقی شما هستید که از مکتب و آرمانهای اهلبیت(علیهمالسلام) صیانت میکنید و مجاهدت در این راه خود خدمتی عظیم است، اما شهید سیّد حسن نصرالله گفتند: مایل هستم نامم در زمره خادمان حضرت امام رضا(علیهالسلام) باشد و حکم خادمی به ایشان اعطا شد و این نشاندهنده عشق و علاقه و ایمان به اهلبیت عصمتوطهارت(علیهمالسلام) بود. وقتی ایشان به زیارت حضرت امام رضا(علیهالسلام) نایل میشد، با توجه به اینکه اقامت کوتاهی داشت اما روحیه میگرفت و زنده میشد.»
خادمالرّضا شهید حاج قاسم سلیمانی
شهید سلیمانی خادم فروتن و مخلص حرم امام رضا(ع) بود.
9 دی 1399، سید خلیل منبتی مشاور تولیت آستان قدس رضوی در امور حرم مطهر رضوی و خدمات زائران از خاطرات خود در مورد شهید حاج قاسم سلیمانی میگوید: در زمانی که من مسئولیت معاونت اماکن متبرکه و امور زائران آستان قدس رضوی را برعهده داشتم، شهید سلیمانی رفتوآمدهای بسیار به حرم مطهر رضوی داشت. تفاوت مهم شهید سردار سلیمانی با سایر مسئولانی که به حرم مطهر رضوی مشرف میشدند، حضور بدون تشریفات و ساده ایشان در حرم مطهر بود که وی بسیار تلاش میکرد مزاحمتی برای زائران و مجاوران در حرم مطهر رضوی ایجاد نکند. مردمیبودن یکی از ویژگیهای برجسته شهید سلیمانی بود که در رفتار وی هنگام حضور در حرم مطهر کاملاً عیان میشد و اگر آن شهید غیر از این رفتار میکرد، متعجب میشدیم. بیشتر مسئولان همراه با محافظین خود وارد حرم مطهر رضوی میشدند که موجب جلبتوجه زائران میشد و ما همیشه به آنان میگفتیم اعضای بخش حفاظت حرم مطهر رضوی میتوانند کار محافظان آنان را انجام دهند اما اغلب مسئولان نمیپذیرفتند و با گروه محافظان خود وارد حرم مطهر رضوی میشدند. شهید سلیمانی برخلاف سایر مسئولان هنگام حضور در حرم مطهر رضوی از محافظان خود فاصله میگرفت تا برای سایر زائران و مجاوران مزاحمتی ایجاد نشود لذا حضور وی در حرم مطهر کمتر موردتوجه مردم قرار میگرفت و اغلب زائران و مجاوران متوجه حضور شهید سلیمانی در حرم نمیشدند. در تمام دورانی که من کشیک سرکشی در حرم مطهر بودم یا مسئولیت معاونت اماکن متبرکه در زمان حضور آیتالله رئیسی بهعنوان تولیت آستان قدس رضوی را برعهده داشتم، هیچگاه ندیدم که فرد غیرروحانی بدون پوشیدن لباس مخصوص در مراسم غبارروبی وارد ضریح مطهر شود اما شهید سلیمانی با لباس عادی که بر تن داشت وارد ضریح شد.
وی با بیان اینکه حضور در مراسم غبارروبی ضریح مطهر حضرت امام رضا(ع) آداب ویژهای دارد و روحانیان در ضریح حضور مییابند، گفت: در یکی از آیینهای غبارروبی ضریح در زمان تولیت حجتالاسلام والمسلمین رئیسی، سردار سلیمانی به محض حضور در این آیین، در پایینترین نقطه از ضریح بدون آنکه مزاحمتی برای دیگران ایجاد شود قرار گرفت. هنگام برگزاری مراسم غبارروبی، تولیت، قائممقام تولیت و معاون اماکن متبرکه و امور زائران آستان قدس رضوی در کنار ضریح قرار میگیرند، در همان زمان که مراسم در حال برگزاری بود، حجتالاسلام والمسلمین رئیسی از من خواستند که از شهید سلیمانی دعوت کنم در کنار ضریح قرار گیرند اما آن شهید باز هم با کمی فاصله از ضریح و در پشت سر تولیت قرار گرفت. هنگام ورود حجتالاسلام والمسلمین رئیسی به ضریح، ایشان از بنده خواستند شهید سلیمانی را نیز با همان لباس سادهای که بر تن داشتند، به داخل ضریح هدایت کنم، من نیز چنین کردم و برای نخستینبار دیدم که فردی غیرروحانی و بدون پوشیدن لباس مخصوص وارد ضریح میشود.
منبتی گفت: معتقدم حضور در مکانهائی مانند ضریح مطهر، نیاز به طلبیدهشدن از سوی حضرت امام رضا(ع) دارد و شهید سلیمانی را آن حضرت طلبیده بود.
وی افزود: شهید سلیمانی در زمان تولیت حجتالاسلام والمسلمین رئیسی به افتخار خادمی در حرم مطهر رضوی نائل آمد و از زمانی که ایشان کشیک هشتم بودند تا وقتی که به شهادت رسیدند، مدت زمان زیادی نبود، از سوی دیگر شهید سلیمانی به دلیل حضور در سوریه و گرفتاریهای مسئولیتی کمتر میتوانستند در حرم مطهر رضوی حضور پیدا کنند.
محمد توکلی یکی دیگر از خادمان بارگاه منور رضوی که در زمان شهادت سردار سلیمانی مسئولیت مدیریت امور خدمه آستان قدس رضوی را برعهده داشت، ابراز داشت: زیارت شهید سلیمانی در حرم مطهر همواره در کمال تواضع و فروتنی بود و ارادت خاصی در ایشان برای حضرت رضا(ع) موج میزد. سردار شهید، زمانی که حکم خادمی خود را از تولیت آستان قدس رضوی دریافت کرد در نهایت خضوع و خشوع رفتار نمود و آن را لطف و عنایتی از سوی حضرت امام رضا(ع) دانست.
وی رفتار شهید سلیمانی در حرم مطهر رضوی را بسیار متواضعانه ذکر و بیان کرد: در بیشتر موارد زائران و مجاوران متوجه حضور ایشان در حرم مطهر رضوی نمیشدند. یکبار در مراسم خطبهخوانی شب عاشورا، در حالی که شهید سلیمانی لباس خادمی بر تن داشت، اصرار دیگران مبنیبر قرار گرفتن در جایگاه مسئولان را نپذیرفت و در گوشهای دور از دید همه در بین دهها خادمی که ایستاده بودند، قرار گرفت.