ابراز نگرانی کارشناس تعلیم و تربیت، از لایحه بودجه آموزش و پرورش در سال جاری

یک کارشناس تعلیم و تربیت با هشدار نسبت به عدم تامین بودجه مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش گفت: مسائل فرهنگیان ممکن است در آینده با چالش بزرگتری روبه رو شود.

به گزارش راه شلمچه، "حسین امیدی"، کارشناس تعلیم و تربیت در یادداشتی به وضعیت نگران کننده لایحه بودجه 1402 آموزش و پرورش پرداخت و نوشت: این رویه، عدالت آموزشی را زیر سوال خواهد برد‌. 

تعلیم و تربیت توحیدی و بهداشت و درمان با کیفیت عدالت محور که مبتنی بر اصالت اصل پیشگیری پیشتر وبهتر از درمان که مهمترین عامل رفع وکاهش انواع آسیب های روحی، جسمی و روانی، اجتماعی، فرهنگی و غیره  است، می تواند، در جمهوری اسلامی ایران و هر کشور دیگری آسایش، رفاه، خوشبختی وسعادت را تا حد زیادی تضمین نماید. 

تردیدی نیست، که وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به عنوان متولیان اصلی تعلیم و تربیت و سلامت مبتنی بر عدالت اجتماعی، اصلی ترین، مهمترین وپرهزینه ترین دستگاه های دولتی دارای بیشترین مخاطب و مراجع و افراد ذی نفع درمیان شهروندان ایرانی هستند. 

تامین بخش عمده ای ازپیش نیاز ها وملزومات رسیدن به حیات طیبه و نیز ایجاد تمدن نوین ایرانی اسلامی مطمح نظر مقام معظم رهبری، که به خوبی در  اسناد بالادستی تعلیم و تربیت مانند سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و بیانیه ی گام دوم انقلاب اسلامی، همچنین سند تحول دولت مردمی حضرت آیت الله دکتر ابرهیم رئیسی بر آن تاکید شده، بر عهده ی وزارت(تربیت) آموزش و پرورش است. 

با توجه به استعفای آقای یوسف نوری به دلایلی که بر همگان آشکار است و انتصاب رئیس جوان اما پرتجربه، تحول گرا، پرتلاش، و موفق دانشگاه فرهنگیان کشور(دکتر رضا مراد صحرائی) به عنوان سرپرست این وزارتخانه بسیار حیاتی،گسترده و اهمیت موضوع، ذکر مواردی خالی از لطف نیست. 

وزارت آموزش و پرورش که در سال 1401 دارای 971 هزار عضو شاغل و 38 هزار بازنشسته بود، در لایحه ی بودجه ی 1402 مبلغ ۲۴۲ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرد. این بدان معنا است که با درنظر گرفتن جمعیت ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار نفری دانش‌آموزی کشور، سرانه ی هر دانش آموز ایرانی در سال 1402 روزانه فقط 2000 تومان است. 

با عنایت به نیاز روز افزون نیروی انسانی و کمبود محسوس کادر آموزشی، فرهنگی و اداری، و خدماتی  لازم است امسال حداقل 100،000 نفر جذب شوند. البته با لحاظ محدودیتهای موجود در افزایش تعداد دانشجو معلمان  و فارغ التحصیل های دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجائی و جذب نیرو از راه های قانونی دیگر، بخشی از کسری نیروی انسانی با کیفیت از طریق بهره گیری از خدمات ده ها هزار بازنشسته  گرامی و نیروهای خدوم  حق التدریسی مانند سال های پیش تأمین می شود.

 در حوزه  کیفیت‌ بخشی و توسعه عدالت آموزشی،  تثبیت وتعمیق یادگیری برای دانش آموزان، طرح رتبه بندی معلمان و نیروهای اداری و فرهنگی، فوق العاده ی ویژه فرهنگیان، سرانه ی بهداشتی دانش آموزان، یارانه هایی نظیر یارانه ی کاغذ و غیره، پاداش پایان خدمت بیش از70هزار بازنشسته  عزیز، ردیفهای پرورشی و تربیتی، کسری های ردیفهای های اصلی بودجه آموزش و پرورش به دلایل غیر قابل پیش بینی مانند آرای دیوان عدالت اداری، نوسانات ارزی تاثیر گذار بر پرداخت حقوق فرهنگیان اعزام به خارج از کشور، ردیف اعتباری سند تحول بنیادین، بودجه ی عمرانی آموزش و پرورش، امکان عدم تحقق اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، تامین فضای زیرساختی و مراکز آموزشی، اعتبارات عمرانی، اعتبارات سازمان نوسازی مدارس کشور، با توجه به اینکه سهم اعتبارات آموزش و پرورش از بودجه ی عمومی دولت درلایحه ی بودجه ی 1402 نسبت به سال 1401،  ۱.7  درصد کمتر شده یعنی از ۱۲.۹ به ۱۱.۲ درصد کاهش یافته است، نگرانی های جدی را در این زمینه ایجاد کرده و توجه ویژه ای می طلبد. 

از طرف دیگر، بررسیها نشان می دهد سهم اعتبارات غیرپرسنلی در لایحه ی بودجه ی سال ۱۴۰۲، ۲.۶ درصداست که  این امرموانع بزرگی دراجرای برنامه‌های کیفیت‌بخشی را ایجاد خواهد کرد.  

برخی از مشکلات دیگر نظیرحذف اعتبارات آموزش و پرورش از محل هدفمندی یارانه‌ها، کمبود شدید فضای آموزشی و تراکم بالای تعداد دانش آموزان در کلاس، کمبود حدود 50،000 نیروی خدماتی در مدارس، پایین بودن مبلغ سرانه ی تغذیه و زیست شبانه‌روزی و پرورشی و ایاب و ذهاب 400،000  دانش‌آموزمدارس شبانه‌روزی مناطق محروم (فقط 19 هزار تومان برای هر دانش آموز)، تامین بودجه ی قرارگاه اجرائی سازی سند تحول بنیادین، اعتبارات حوزه ی پرورشی و تقویت و احیای آن، اعتبار باشگاه دانش‌پژوهان جوان به ویژه دانش آموزان المپیادی و فناور، اعتبارکاهش آسیب‌های اجتماعی دانش آموزان، اعتبار کافی جهت اجرای طرح شهید محمودوند جهت شناسایی و جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل (قریب 1 میلیون  نفر)، تخصیص و تامین سهم آموزش و پرورش از مالیات بر ارزش افزوده ( بالغ بر۲۰۰۰ میلیارد تومان)، اعتبار برای برخی ازخدمات رفاهی فرهنگیان، تامین اعتبار 2000 میلیارد تومانی فرهنگیان خرید خدمات، و اعتبار طرح شیر مدارس فقط برخی از مشکلات پیش روی سرپرست وزارت آموزش و پرورش دکتر رضا مراد صحرائی می باشد که  بردشواری ماموریت ایشان را که فردی  فروتن، خدوم، متدین،متخصص و انقلابی است،  دلالت دارد. 

بر این اساس ، رفع موانع و مشکلات پیش روی وزرات آموزش و پرورش، به ویژه محاسبه دقیق نیازها و تامین اعتبارات و پیش بینی های بودجه ای  این وزارتخانه،  موقر با همکاری و تکاتف تنگاتنگ دولت مردمی و نمایندگان محترم مجلس انقلابی شورای اسلامی امکان پذیر است‌. در صورت عدم  تامین بودجه مورد نیاز، مسائل مربوط به فرهنگیان  که ولی نعمتان اصلی نظام تعلیم و تربیت هستند، در ماه های اولیه سال جاری، ممکن است نقایص و خسارت هایی به بار بیاورد، که نه تنها به سیر حرکتی منظم قطار نظام تعلیم و تربیت  کمکی نکند، بلکه موانعی در جهت عدم تحقق خواسته های ایشان  ایجاد نماید.  

 در پایان برای معلم فرهیخته، دکتر رضا مراد صحرائی و کلیه فرهنگیان گرامی ایران زمین، آرزوی موفقیت و سرافرازی دارم.

اگر خوشت اومد لایک کن
3
آخرین اخبار